Lage mat med dårlig kniv er som å gå på ski på asfalt
Shopping

Det å lage mat kan betone seg som en lek, eller et mareritt. Alt avhengig av hvor god eller dårlig kniv du bruker. Spesielt hvis du spør en kokk. Og skal vi tro kokker så er ikke en kniv, bare en kniv. Det finnes gode kniver, det finnes elendige kniver. Og det finnes kniver for enhver anledning.
Hvor viktig kniven er som et kjøkkenredskap, får vi fort forståelsen av når vi foretar et søk på nett og ser at det finnes egne nettbutikker som kun selger kokkekniver, og nettaviser som har side opp og side ned om temaet. Det finnes til og med egne artikler om test av kjøkkenkniver.
Og det er ikke kun hvor skarp kniven er som er viktig. Hvor godt kniven ligger i hånden, hardhet på stål, balanse, spiss og vekt har også betydning når man bedømmer hvor god eller dårlig en kniv er.
Og det finnes kniver for enhver anledning. Man bruker ikke samme kniv til å sløye en fisk med som man bruker til å filetere den samme fisken med. Ikke den samme kniven til å kutte grønsaker med, som man skjærer opp biffen med. Alle kniver har sine egne bruksområder skal vi tro ekspertene.
Ifølge ekspertene trenger du ideelt sett minst tre kniver hjemme: En kokkekniv, en brødkniv og en rotkniv. Og da snakker vi om det absolutte minimum. Helst bør man ha minst seks kniver; en kokkekniv til det meste som skal skjøres og kuttes, en brødkniv til brød, en rotkniv til kutting av frukt og grønt, en fileteringskniv til å filetere med, en utbeiningskniv til å skjære helt til beinet på kjøtt og fisk, samt trimme bort fett og sener og en ostekniv til å skjære ost med.
Det å finne og bruke kjøkkenkniver er et helt fagområde for seg. Men det finnes mange bøker om tema, og øvelse gjør mester.