Tradisjonell norsk julemiddag
Shopping

Julen nærmer seg fort, og med den kommer det mye norsk tradisjonell julemat på bordet. Hva som er tradisjonell mat i julen varierer veldig fra sted til sted, landsdel til landsdel.
En InFact-undersøkelse fra 2012 gjennomført i samarbeid med VG, viser at de fleste spiser ribbe på julaften. Hele 48 prosent av de spurte svarer at det er ribbe som står på årets julemeny. På en god andreplass kommer pinnekjøtt med over 35 prosent. Videre spiser 4 prosent kalkun, 3 prosent lutefisk, 2 prosent juletorsk og én prosent spiser ferdigpizza.
Østlandet
På Østlandet finner vi over halvparten av dem som svarte at de spiser svineribbe på julaften. Resten av dem som vil spise ribbe befinner seg litt mer spredt, men tradisjonen kommer fra steder hvor oppdrett av svin har stått sterkt gjennom mange generasjoner.
Nord-Norge
Reiser vi nordover vil vi få servert mye pinnekjøtt. Spesielt i Troms siden dette er en landsdel hvor sauedrift står sterkt. Vi finner nok en del som foretrekker torsk også. Spesielt i kystkommunene hvor man har livnært seg på fiske lenge.
Vestlandet
på Vestlandet svarer hele 69 prosent at de spiser pinnekjøtt på julaften. Dette er helt naturlig på samme måte som i Troms. Sauedrift har vært en viktig attåt-næring for mange på Vestlandet i en mannsalder, og vel så det.
Sørlandet
På Sørlandet finner du nok også mye pinnekjøttspising, men det er nok her du finner mange av dem som spiser lutefisk og fersk torsk på julaften.
Mye forskjellig over hele landet
Selv om tradisjonene hviler tungt over landet er juletradisjonene blitt mye vannet ut. Vi flytter mye mer på oss nå enn før og vi tar tradisjonene med oss. I tillegg lager vi nye. Unge mennesker ønsker å lage sine egne tradisjoner ut fra sine forutsetninger, og da er det ikke tilgangen til råvarene som bestemmer hva den nye tradisjonen skal bli.
Uavhengig av hva du foretrekker å spise på julaften så er det viktig at du har gode kokkekniver. Uten skikkelige kniver blir matlagingen mye vanskeligere uansett hva du skal tilberede.